Lamisil

Myter og fakta

Noe av det du har hørt om fotsopp, er sannsynligvis myter. For at du skal vite hva som er sant og ikke sant, ønsker vi å avlive noen av de vanligste mytene.

Det er bare idrettsutøvere som får fotsopp

Ikke riktig. På engelsk er den vanligste betegnelsen for fotsopp Athlete’s foot, og dette har ført til mye forvirring: Du trenger ikke å være idrettsutøver for å få fotsopp, og ikke alle idrettsutøvere er rammet av problemet.

Selv om navnet kan være misvisende, er opprinnelsen helt logisk: Forholdene som mange idrettsutøvere trener og konkurrerer under, er ideelle for denne vanlige soppinfeksjonen. Den utvikler seg i miljøer som er varme og fuktige Dessuten dusjer mange idrettsutøvere i felles dusjer etter treningen, og hvis én person har fotsopp, kan den svært smittsomme soppen raskt spre seg til andre.

Kvinner kan ikke få fotsopp

Ikke riktig. Fotsopp er en infeksjon som kan ramme både menn og kvinner.

Statistisk forekommer det flere tilfeller av infeksjonen blant menn. Dette kan imidlertid forklares med adferd som er vanligere blant menn enn kvinner, for eksempel bruk av felles dusjer på idrettssentre.

Fotsopp er harmløst

Ikke riktig. Når man får fotsopp, er dette først en overfladisk hudinfeksjon. Selv om infeksjonen ikke er «harmløs», er de fleste tilfeller av fotsopp enkle å behandle på dette stadiet.

Hvis infeksjonen imidlertid ikke blir behandlet, kan soppen spre seg, og plagene kan bli mer alvorlige og vanskeligere å bli kvitt. Ubehandlet fotsopp kan i enkelte tilfeller føre til komplikasjoner som en aggressiv og resistent bakterieinfeksjon i området som er rammet, eller en allergisk reaksjon som er forårsaket av proteiner som går inn i blodomløpet. Derfor er det viktig at personer som er rammet av fotsopp, får behandling med et legemiddel i hele den anbefalte perioden og at man følger rådene for forebygging av nye infeksjoner.

Fotsopp forsvinner av seg selv

Ikke riktig. Hvis du har fotsopp, er behandling med et legemiddel sterkt anbefalt. Problemene forsvinner ikke bare av seg selv. Hvis du ikke behandler infeksjonen, kan plagene bli verre – og i enkelte tilfeller kan dette føre til komplikasjoner.

Fotsopp krever bare én behandling

Dette varierer. Hvis du velger en fotsoppbehandling utviklet spesifikt for én enkelt påføring, behøver du bare å påføre soppmidlet én enkelt gang, ettersom behandlingen virker over lengre tid og bekjemper infeksjonen grundig. Ved bruk av behandlinger som ikke er utviklet spesifikt for én enkelt påføring, er det viktig å fullføre hele behandlingen i samsvar med instruksjonene, selv om symptomene er borte. Hvis du avbryter behandlingen før tiden, risikerer du å oppleve en ny omgang med fotsopp.

Infeksjonen er borte når symptomene er forsvunnet

Ikke riktig. Dette er en utbredt misoppfatning som ofte fører til tilbakevendende og gjentatte fotsoppinfeksjoner.

Fotsopp kan ikke kureres

Vanligvis ikke riktig. De fleste tilfeller av fotsopp kan behandles med riktig legemiddel. En liten andel av personer med fotsopp har en kronisk infeksjon, som krever behandling som er mer langvarig og omfattende. Snakk med lege hvis du tror at du har en kronisk infeksjon.

Bare folk med dårlig hygiene får fotsopp

Ikke riktig. Selv om du har god hygiene, kan du fortsatt få fotsoppinfeksjon. Ved å pleie føttene og følge våre forebyggingstips, kan du imidlertid redusere risikoen for å få en infeksjon. Dette er spesielt viktig hvis du tilhører en av risikogruppene.

Jeg blir infisert hvis jeg kommer i kontakt med fotsopp

Ikke riktig. Folk er forskjellige, og vi reagerer forskjellig når vi kommer i kontakt med fotsopp.

Selv om du har vært i kontakt med fotsopp, betyr ikke dette nødvendigvis at du er infisert. Soppen er imidlertid svært smittsom. Hvis du tror at du kan ha vært i kontakt med fotsopp, bør du følge retningslinjene våre for god fotpleie , og se etter vanlige symptomer.

Myter og fakta – Lamisil®